Tratamente stomatologice

Bine de știut

Caninii incluși

De-a lungul timpului am întâlnit cazuri ortodontice ce presupuneau și canini incluși. De aceea ne-am specializat în a trata astfel de cazuri delicate, știind exact care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-ți alinia toți dinții și pentru a-ți oferi zâmbetul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna.

Când spunem că un dinte este inclus?

Spunem despre un dinte că este inclus când, deși acesta este format în totalitate (coroană și rădăcină), rămâne în interiorul osului mult timp peste vârsta sa normală de erupție.

Dinții permanenți sunt cei mai predispuși fenomenului de incluzie dentară. Procentul de dinți care rămân blocați în os este mai mare la femei decât la bărbați, proporția fiind de 3:1.

Ce dinte este mai predispus la a fi inclus?

Din perspectivă ortodontică, dintele care rămâne inclus cel mai frecvent este al 3-lea dinte de la linia mediană și anume caninul de la maxilar. Acest lucru se întâmplă pentru că, la maxilar, cu excepția măselei de minte, caninul este printre ultimii dinți care erupe.

Când erup caninii?

În mod normal, caninii de la arcada maxilară erup în jurul vârstei de 11-12 ani. Dacă trec peste 2 ani de la această vârstă, iar aceștia nu sunt prezenți, putem suspecta faptul că ei vor râmâne incluși.

De ce lipsește un dinte din cavitatea orală?

Principala cauză pentru care un dinte lipsește din cavitatea orală o reprezintă lipsa spațiului necesar erupției.

În radiografia de față se poate observa cum, înainte de consultația ortodontică, respectivul canin era inclus în os, iar după purtarea aparatului dentar, a fost adus pe arcadă și aliniat celorlalți dinți.

Când lipsește un dinte din cavitate bucală?

Lipsa unui dinte din cavitatea bucală apare mai frecvent în momentul în care:

  • dinții de lapte afectați de carie sunt pierduți mai devreme decât ar fi normal;
  • osul maxilar nu este dezvoltat suficient;
  • dinții permanenți sunt mai mari decât în mod obișnuit (macrodonție).

Când putem suspecta prezența unui caz de canin inclus? 

Putem suspecta prezența unui caz de canin inclus, când întâlnim unul din următoarele semne:

  • caninul de lapte este prezent peste vârsta la care ar fi trebuit înlocuit;
  • există o bombare de consistență dură la nivelul gingiei, ce ar putea fi chiar sediul dintelui inclus;
  • incisivul lateral, al 2-lea dinte de la linia mediană, este foarte înclinat, dintele inclus riscând să preseze pe rădăcina acestuia;
  • exista un spațiu care nu se închide între doi dinți vecini.

Cum se stabilește diagnosticul corect?

Cu ajutorul unor investigații suplimentare (examene radiologice) putem stabili un diagnostic corect, astfel încât copilul tău să aibă parte de un plan de tratament stomatologic corespunzător. Acest control este necesar să fie făcut în jurul vârstei de 7-8 ani. De asemenea și adulții care suspectează că au un canin inclus este important să vină la o consultație pentru a li se stabilii un plan de tratament personalizat.

În final, pentru că este mult mai ușor să tratezi o astfel de situație la timp decât atunci când este prea târziu, îți recomandăm să îți programezi copilul pentru o consultație la unul dintre medicii noștri ortodonți.

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe WhatsApp
Distribuie pe LinkedIn
Distribuie pe Email
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe WhatsApp
Distribuie pe LinkedIn
Distribuie pe Email

Te-ar mai putea interesa:

Bună!

Numele meu este Camelia și te voi contacta de îndată ce vei completa formularul ☺️

Programează-te

Prin intermediul acestui formular te poți programa pentru un tratament stomatologic, pentru a-ți achiziționa unul dintre abonamentele noastre sau pentru a beneficia de una dintre promoțiile noastre disponibile acum.

Whatsapp