Tratamente stomatologice

Bine de știut

Tratamentul endodontic al dinților imaturi

În perioada în care dinții celor mici își finalizează creșterea, ei sunt expuși unui risc mare de traumatizare sau de apariție a cariei dentare prin dieta tipică perioadei copilăriei, care de cele mai multe ori poate fi însoțită de o igienă precară. Descoperă în acest articol de ce specialiștii noștri recomandă tratamentul endodontic al dinților imaturi. 

Ce este dintele imatur?

În momentul erupției pe arcada dentară, dintele are rădăcina doar parțial formată și în următorii 2-3 ani ea își va definitiva creșterea atât în lungime cât și în grosimea pereților radiculari. Acest dinte, care nu și-a finalizat încă procesul de dezvoltare, poartă numele de dinte imatur.

 
Când este necesar tratamentul endodontic?

Din păcate, în perioada în care dinții își finalizează creșterea, ei sunt expuși unui risc mare de traumatizare sau de carie prin dieta intens cariogenă, tipică perioadei copilăriei, care de cele mai multe ori poate fi însoțită de o igienă precară.

 
Odată expusă pulpa dentară, dintele nu mai poate beneficia de o simplă obturație (plombă), el necesitând un tratament special de conservare a nervului. În cazul în care conservarea nervului nu mai este posibilă este necesară efectuarea unui tratament de canal care să ajute rădăcina să își continue creșterea.


De ce este important tratamentul endodontic la dinții imaturi?

Un dinte care nu și-a finalizat dezvoltarea are o rădăcină scurtă, cu pereți foarte subțiri, fiind mult mai fragilă și expusă riscului de fractură radiculară. Prin tratamentul endodontic, medicul urmărește stimularea creșterii rădăcinii în continuare sau îngroșarea pereților acesteia pentru ca dintele să poată suporta forțele la care va fi supus în timpul masticației.

 
Metode de tratament

Fiind extrem de importantă conservarea vitalității pulpare pentru a permite rădăcii să își continue creșterea, soluția de tratament dentar aleasă de medic va urmări întotdeauna conservarea acesteia într-o cantitate cât mai mare. De aceea, în funcție de cauza și dimensiunea deschiderii camerei pulpare, dintele poate beneficia de mai multe variante de tratament:

  • Coafajul direct

Atunci când expunerea pulpei dentare este minimă (punctiformă), medicul poate închide această dechidere cu un material biocompatibil numit MTA sau Biodentin, după care va restaura dintele cu o plombă sau o încrustație. Acest material este extrem de important deoarece sigilează pulpa dentară și nu permite pătrunderea bacteriilor. Astfel, dintele este stimulat să depună dentină sub această obturație si practic să se vindece.

  • Amputația pulpară

Atunci când în pulpa dentară a început deja un proces de inflamație sau medicul consideră că infectarea acesteia de către procesul carios este mult prea mare pentru un coafaj direct, se poate îndepărta pulpa afectată, încercându-se conservarea unei părți din nerv prin aplicarea unei bariere de MTA sau Biodentin. Această procedură necesită de cele mai multe ori și un tratament endodontic complet după câțiva ani, dar dacă rădăcina și-a finalizat creșterea, ea este considerată un succes.

  • Tratamentul endodontic cu hidroxid de calciu

Acesta a fost până de curând tratamentul stomatologic preferat de cele mai multe ori în cazul necrozei pulpare sau în orice situație când pulpa dentară nu a mai putut fi conservată. Acest tratament este cunoscut sub numele de apexificare sau apexogeneză cu hidroxid de calciu. Este un tratament de lungă durată, ce constă în curățarea canalului radicular și aplicarea unui pansament medicamentos cu hidroxid de calciu care va fi schimbat lunar pănă la finalizarea formării rădăcinii, ceea ce poate dura uneori chiar și câțiva ani.

  • Revascularizarea

Este o abordare terapeutică nouă și foarte promițătoare ce constă în curățarea canalului radicular și aplicarea pentru trei săptămâni a unui pansament medicamentos, fie cu antibiotic, fie cu hidroxid de calciu. După acest timp, canalul este curățat și este stimulată sângerarea în canalul radicular pentru formarea unui cheag de sânge în interiorul rădăcinii, care va fi sigilat cu o obturație de MTA, dintele fiind restaurat definitiv. Principiul metodei constă în conservarea celulelor pulpare încă vitale și stimularea lor în sensul dezvoltării radiculare în continuare.


Oricare ar fi metoda de tratament aleasă este foarte important ca dintele afectat să beneficieze de un tratament stomatologic corect și cât mai precoce, ceea ce permite prelungirea duratei lui de viață pe arcadă.

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe WhatsApp
Distribuie pe LinkedIn
Distribuie pe Email
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe WhatsApp
Distribuie pe LinkedIn
Distribuie pe Email

Te-ar mai putea interesa:

Bună!

Numele meu este Camelia și te voi contacta de îndată ce vei completa formularul ☺️

Programează-te

Prin intermediul acestui formular te poți programa pentru un tratament stomatologic, pentru a-ți achiziționa unul dintre abonamentele noastre sau pentru a beneficia de una dintre promoțiile noastre disponibile acum.

Whatsapp