Ce trebuie să știe femeile însărcinate despre sănătatea dentară

Maternitatea aduce o serie de schimbări în viața unei femei, iar unele dintre acestea sunt mai puțin cunoscute. Sănătatea dentară, de exemplu, este adesea trecută cu vederea în perioada sarcinii, deși este de o importanță crucială atât pentru mama, cât și pentru bebeluș. Iată câteva informații esențiale pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le știe:

1. Gingivita în sarcină

Din cauza schimbărilor hormonale, multe femei pot experimenta gingivita în timpul sarcinii – o inflamație a gingiilor care poate provoca sângerări și roșeață. Este important să mențineți o bună igienă dentară și să vizitați dentistul pentru controale regulate și sesiuni de periaj profesional mai des față de obicei.

2. Voma și erodarea smalțului

Grețurile și voma, comune în primul trimestru, pot duce la erodarea smalțului datorită acidității. După un episod de vărsături, clătiți-vă gura cu apă și așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a vă peria dinții pentru a evita răspândirea acidului.

3. Consumul de alimente și vitamine

O dietă echilibrată este esențială în sarcină, nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru dinți. Calciul, vitamina D și fosforul sunt esențiale pentru dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului.

4. Modificările salivare

Unii pot observa o creștere a producției de salivă în timpul sarcinii. Deși poate fi neplăcut, saliva ajută la neutralizarea acizilor și protejează dinții.

5. Planificați vizitele la dentist

Este sigur să vizitați dentistul în timpul sarcinii. De fapt, este recomandat să informați medicul dentist despre sarcină și orice medicament pe care îl luați. Acesta poate recomanda controale suplimentare dacă este necesar.

6. Tratamentele dentare în sarcină

Majoritatea tratamentelor dentare sunt sigure în timpul sarcinii, dar este ideal să evitați radiografiile, anesteziile și anumite medicamente sau proceduri în primul trimestru. Discutați cu dentistul dvs. despre cel mai bun plan de tratament.

Sănătatea dentară în timpul sarcinii este o componentă esențială a îngrijirii generale a mamei și a bebelușului. Femeile însărcinate ar trebui să fie conștiente de schimbările care pot apărea și să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că atât ele, cât și bebelușii lor beneficiază de o sănătate dentară optimă.

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Achiziționează un Abonament Crystal
și poți câștiga:
  • 1x Volkswagen Taigo sau
  • 1x Voucher de 15.000 lei pentru un tratament SPARK sau
  • 5x Irigatoare orale OralB

Achiziționează un Abonament Crystal și poți câștiga:

1x Volkswagen Taigo

1x Voucher de 15.000 lei pentru

un tratament SPARK

5x Irigatoare orale OralB

Programări telefonice