Ce trebuie să ştii despre sănătatea orală pe grupe de vârstă

Ca părinte, în mod sigur eşti preocupat de sănătatea dinţilor şi gingiilor copilului tău, care poate deprinde, sub supravegherea ta, obiceiurile pentru o igienă orală corectă de la cele mai mici vârste. Un zâmbet sănătos va răsplăti pe deplin eforturile!


Cum să ai grijă de dantura lui în fiecare etapă a dezvoltării?

 
Până la vârsta de 2 ani – curăţă cavitatea bucală a copilului cu un tifon moale, înainte de erupţia dinţilor. În momentul în care primii dinţi îşi fac apariţia, este timpul să începi perierea lor. Utilizează în acest scop o periuţă de dimensiuni mici, cu peri moi, care trebuie să fie special destinată copiilor. Între 6 şi 24 de luni, dinţii vor erupe treptat, în grupuri, începând cu incisivii inferiori şi terminând cu primii molari superiori. Odată cu apariţia primilor dinţi, nu mai târziu de 1 an, este indicat să faceţi şi prima vizită la medicul dentist. Protejează dinţii copilului de apariţia cariilor de biberon, evitând să-l obişnuieşti cu lichide îndulcite mai ales înainte de culcare.

Între 2 şi 5 ani – începe să-l înveţi să se spele singur pe dinţi, mai întâi ghidându-i tu mişcările, ca ulterior doar să-l supraveghezi. Foloseşte o periuţă de dinţi de mărime corespunzătoare, cu peri moi şi mâner ergonomic, pentru a putea fi manevrată cu uşurintă. În jurul vârstei de 5 ani, vor apărea nişte spaţii între dinţi, arcadele pregătindu-se de erupţia dinţilor permanenţi. Continuaţi să vizitaţi periodic medicul dentist, pentru a evita apariţia şi complicarea cariilor la dinţii de lapte, ce pot avea consecinţe neplăcute asupra dentiţiei permanente. 


După vârsta de 5 ani – învaţă copilul să-şi perieze limba, folosind o periuţă cu un dispozitiv special destinat acestui scop. În jurul vârstei de 6 ani apar primii dinţi definitivi – molarii de 6 ani care erup în spatele molarilor de lapte. Este foarte important ca aceşti dinţi să fie îngrijiţi cu atenţie pentru a evita apariţia cariilor ce provoacă, de cele mai multe ori, pierderea lor precoce, având consecinţe grave asupra sănătăţii orale. Medicul dentist poate recomanda un tratament special – sigilarea – pentru a proteja dinţii de apariţia cariilor. De asemenea, învăţă copilul să folosească aţa dentară şi apa de gură.

După vârsta de 7 – 8 ani – cei mai mulţi copii necesită o consultaţie de ortodonţie şi începerea unui tratament ortodontic pentru a stimula creşterea armonioasă a oaselor maxilare şi a dinţilor permanenţi (cu aparate mobile, fixe, trainere). Dentiţia se poate dezvolta în mod diferit în cazul fiecărui copil.

După 18 ani – oricine poate beneficia de un zâmbet atragător prin aplicarea de aparate fixe vizibile, sau complet invizibile (aparate fixe clasice, autoligaturante, linguale, SPARK).

 
Consultă medicul dentist pentru sfaturi mai detaliate cu privire la sănătatea ta orală şi a copilului tău!

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Programări telefonice