Menținerea Spațiilor în Dentiția Mixtă: Procedură și Implicații

Dentiția mixtă reprezintă perioada de tranziție în dezvoltarea dinților, în care coexistă atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți. În timpul acestei perioade, este esențial să se acorde o atenție deosebită menținerii spațiilor libere, pentru a permite alinierea corectă a dinților permanenți și a preveni problemele dentare pe termen lung. În acest articol, vom explora procedura de mentinere a spațiilor în dentiția mixtă și implicațiile acestui aspect asupra sănătății orale a copiilor.

 

Procedura de mentinere a spațiilor în Dentiția Mixtă

 

Evaluarea initială: Primul pas în mentinerea spațiilor în dentiția mixtă este evaluarea inițială a situației dentare a copilului. Medicul stomatolog va examina cu atenție dentiția, va evalua poziția dinților permanenți care urmează să erupă și va identifica eventualele spații libere care trebuie menținute.

Planificarea tratamentului: În funcție de evaluarea inițială, medicul stomatolog va elabora un plan de tratament personalizat pentru mentinerea spațiilor. Acesta poate include diverse tehnici și dispozitive care să ajute la menținerea spațiilor libere.

Dispozitive de mentinere a spațiilor: Unul dintre cele mai comune dispozitive utilizate pentru mentinerea spațiilor în dentiția mixtă este aparatul cu arc fix. Acesta constă într-un arc metalic plasat între dinții permanenți pentru a menține spațiile libere și a preveni migrarea dinților în poziții incorecte. Alte opțiuni pot include aparate mobile sau dispozitive de mentinere a spațiilor realizate din materiale plastice, care se pot ajusta în funcție de evoluția dezvoltării dinților.

Urmarirea și ajustarea: Pe măsură ce dinții permanenți își fac drum spre cavitatea orală, medicul stomatolog va monitoriza și ajusta dispozitivele de mentinere a spațiilor pentru a asigura poziționarea corectă a dinților și a menține spațiile libere până la erupția completă a dinților permanenți.

 

Implicațiile mentinerii spațiilor în dentiția mixtă

 

Aliniere corectă a dinților permanenți: Menținerea spațiilor libere permite dinților permanenți să se alinieze corect în cavitatea orală. Aceasta previne problemele de supraaglomerare și asigură o arcadă dentară armonioasă și funcțională.

Evitarea problemelor de ocluzie: Mentinerea spațiilor în dentiția mixtă previne apariția problemelor de ocluzie, cum ar fi mușcătura incorectă sau supraaglomerarea dinților. Aceste probleme pot duce la disfuncții ale sistemului stomatognat și pot necesita tratament ortodontic pe termen lung.

 

Prevenirea extracțiilor dentare: Menținerea spațiilor libere poate ajuta la evitarea extracțiilor dentare ulterioare. Prin menținerea spațiilor, se asigură locul necesar pentru erupția dinților permanenți, eliminând astfel necesitatea de a extrage dinți de lapte sau de a recurge la alte proceduri invazive.

Creșterea esteticii și încrederii în sine: O aliniere corectă a dinților și o arcadă dentară armonioasă au un impact semnificativ asupra esteticii zâmbetului. Un zâmbet frumos și sănătos poate îmbunătăți încrederea în sine și calitatea vieții copilului.

 

Mentinerea spațiilor în dentiția mixtă este o etapă crucială în dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți. Prin utilizarea tehnicilor și dispozitivelor adecvate, se poate asigura o aliniere corectă a dinților și se pot preveni problemele

Achiziționează un Abonament Crystal
și poți câștiga:
  • 1x Volkswagen Taigo sau
  • 1x Voucher de 15.000 lei pentru un tratament SPARK sau
  • 5x Irigatoare orale OralB

Achiziționează un Abonament Crystal și poți câștiga:

1x Volkswagen Taigo

1x Voucher de 15.000 lei pentru

un tratament SPARK

5x Irigatoare orale OralB

Programări telefonice