Întârzierea erupției dentare. De ce apare?

Întârzierea erupției dentare este o problemă destul de des întâlnită și de cele mai multe ori apare ca o sursă de îngrijorare pentru părinți. Atât pentru copii, cât și pentru părinți, erupția dinților este un semn că cei mici se dezvoltă normal. Uneori, în spatele acestei întârzieri dentare se pot ascunde anumite afecțiuni.

Când apare erupția dentară?

Apariția primilor dințișori de lapte se manifestă de obicei la 6 luni, când bebelușului îi apar primii doi incisivi din față. Acesta este primul dinte care deschide seria eruptivă a dinților permanenți. În general, erupția dinților temporari se termină la 2 ani și jumătate.

De ce apare întârzierea erupției dentare?

Întârzierea erupției dentare se referă la apariția dinților în cavitatea bucală după un interval de timp mai mare decât intervalul considerat normal. Sunt câteva cauze care fac ca erupția dentară să întârzie. Iată care sunt acelea:

  • Afecțiuni endocrine

Se poate întâmpla ca atunci când apare hipotiroidismul, să fie încetinite funcțiile tuturor organelor. Prin urmare, și erupția dinților poate întârzia din cauza unui deficit hormonal.

  • Carențele de vitamine

Da, carențele de vitamine pot duce la întârzierea erupției dentare. Vitamina A are un rol esențial în timpul formării dinților, iar lipsa acesteia se soldează cu afectarea erupției dentare și mineralizarea dinților.  De asemenea, și lipsa calciului poate reprezenta una dintre cauzele întârzierii erupției dentare.

  • Sindromul Down

Atunci când un pacient suferă de acest sindrom, la nivelul cavității orale apar modificări. Ordinea de erupție a dinților poate fi decalată, iar vârsta eruptivă întârziată.

  • Greutatea scăzută a bebelușului

Dacă la naștere bebelușul a avut o greutate scăzută, această cauză poate afecta și erupția dinților. În plus, pe parcursul dezvoltării, aceștia pot avea defecte de smalț.

  • Moștenire genetică

Sunt mari șanse ca dacă părinții au avut erupția întârziată a dinților și copiii acestora să manifeste același simptom.

Cât de nocivă este întârzierea erupției dinților de lapte?

În general, erupția dentară decalată nu reprezintă un risc major în viața copilului. Cu toate acestea, unii copii care s-au confruntat cu erupția dentară întârziată, pot avea nevoie de tratament ortodontic pe parcursul vieții.

Crystal Dental Clinic recomandă vizita la medicul dentist pentru copiii ai căror dinți apar mai târziu. Acest lucru ajută părinții să poată identifica dacă întârzierea are loc din cauza unei probleme mai serioase.

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Achiziționează un Abonament Crystal
și poți câștiga:
  • 1x Volkswagen Taigo sau
  • 1x Voucher de 15.000 lei pentru un tratament SPARK sau
  • 5x Irigatoare orale OralB

Achiziționează un Abonament Crystal și poți câștiga:

1x Volkswagen Taigo

1x Voucher de 15.000 lei pentru

un tratament SPARK

5x Irigatoare orale OralB

Programări telefonice