Profilaxia dentară

Pentru că întotdeauna este mai bine să previi!

Indiferent de ramura domeniului medical, știm cu toții că orice afecţiune este mai ușor de prevenit, decât de tratat.

În cazul stomatologiei, prevenţia ajută cu succes la păstrarea sănătăţii şi frumuseţii zâmbetului, cu un cost minim.

Ce este profilaxia dentară?    

Profilaxia dentară reprezintă un ansamblu de manopere ce au rolul de a preveni apariția cariei dentare și a bolii parodontale, precum și stoparea evoluției acestor afecțiuni daca există deja. O igienă orală corespunzătoare reprezintă primul pas spre o dantură frumoasă și mai ales, sănătoasă. Periuța de dinți, apa de gură sau ața dentară nu sunt întotdeauna eficiente în zonele greu accesibile precum zonele interdentare sau cele localizate sub gingie. Din acest motiv este nevoie de procedurile specifice profilaxiei dentare.   

Cariile dentare și bolile parodontale

Apar ca urmare a nerespectării igienei orale, a unui consum crescut de alimente bogate în zahăr, fumat sau stres. Bacteriile acumulate, împreună cu resturile alimentare duc la formarea plăcii dentare. Recomandarea specialiștilor este să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, deoarece dacă nu este îndepărtată, aceasta crește riscul de carii și determină deteriorarea gravă a structurii dintelui, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat și costisitor. În plus, există metode de profilaxie care au rolul de a crește duritatea smalțului dentar. Cu cât smalţul și dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariției cariei dentare.

Cum se desfășoară o ședință de profilaxie dentară? 

Profilaxia dentară are mai multe etape.

Se începe cu identificarea zonelor care necesită curăţare, prin colorarea dinților cu revelator de placă bacteriană. Această procedură are ca scop evidențierea suprafețelor în care s-a instalat placa și implicit ajută pacientul să identifice unde trebuie curățat mai riguros în cadrul periajului efectuat acasă. 

Următoarea etapă reprezintă detartrajul, respectiv eliminarea tartrului (placă dentară calcificată). Acesta se realizează cu ajutorul unui aparat modern pe bază de ultrasunete prin intermediul căruia se dislocă blocurile de tartru, atât cele supragingivale cât și cele subgingivale, fără să afecteze structurile dentare.

Periajul profesional este următorul pas și se realizează cu o pastă profesională, diferită de cea de acasă (mai abrazivă). Rolul acestuia este acela de a elimina orice rest de placă rămas după detartraj.

Air flow-ul ajută la o igienizare profesională completă. Aparatul proiectează un jet controlat de aer, apa și microparticule de bicarbonat, pe toată suprafața dinților. Datorită tehnologiei cu dispozitivul Air Flow, se elimină placa bacteriană ascunsă și ajută la lustruirea suprafețelor dentare igienizate.

Pentru definitivarea procesului se folosește o bandă interdentară, iar apoi ață dentară. La sfârșit se aplică gelul de protecție și timp de o jumătate de oră se recomandă evitarea consumului de mâncare ori băuturi. 

Pentru o dantură sănătoasă, recomandăm efectuarea profilaxiei la un interval de 6 luni.

Programează-te acum pentru o ședință de profilaxie!  

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Programări telefonice