Deoarece nici cel mai riguros periaj dentar nu poate îndepărta în totalitate resturile alimentare din şanţuri şi fosete, acestea duc în timp la demineralizarea (scăderea rezistenţei) smalţului, fiind urmate de apariţia cariilor pe suprafeţele masticatorii. Sigilarea dinților este una dintre primele măsuri de prevenire împotriva apariţiei cariei dentare și se face atât la dinții temporari (de lapte), dar, mai ales, la cei permanenți.
Sigilarea constă într-o manoperă total neinvazivă de periaj urmată de aplicarea unui material compozit lichid în strat foarte subțire pentru protejarea sanțurilor și a fosetelor dentare pe suprafețele ocluzale. Materialul pentru sigilare este aplicat și întărit de regulă cu o lampă cu ultraviolete. Sigilarea este total nedureroasă, iar ulterior, la nivelul dintelui nu se va simți nicio diferență. Pentru suprafeţele interdentare cea mai indicată metodă de prevenire a cariilor este folosirea aţei dentare şi a gelurilor de protecţie.
La copii, caria are evoluție rapidă, adesea însoțită de afectarea pulpei dentare (nervului), fiind urmată de durere și de imposibilitatea folosirii dintelui. În cazul lor, dinții temporari pot fi sigilați în jurul vârstei de 3-4 ani, când erupția a fost definitivată, iar copilul poate colabora.
Odată cu apariția dinților permanenți se începe sigilarea acestora. La 6-7 ani se pot sigila primii molari permanenți, iar apoi, în intervalul 11-13 ani se vor sigila premolarii și molarii de 12 ani.
Materialul de sigilare se poate uza cu timpul și se poate completa ori de cate ori este nevoie (în clinica noastră aceste completări sunt gratuite în condiţiile verificării periodice la 3 luni). Uzura depinde de mușcătura pacientului, de obiceiurile alimentare, dar și de tipul alimentației – mai bogată sau mai puțin bogată în dulciuri sau băuturi acidulate. De aceea, se recomandă controlul stomatologic și profilaxia dentară (la un interval de 3 luni pentru copii și la 6 luni în cazul adulților) nu numai pentru ca medicul să verifice integritatea sigilărilor, cât şi pentru a preîntâmpina apariţia cariei dentare şi a oricăror procese patologice ale cavităţii bucale.
Sigilarea dinților reprezintă doar una dintre modalitățile de prevenire a cariei dentare. Periajul dentar, ața dentară, apa de gură, controlul periodic și profilaxia urmată de fluorizări/ aplicări geluri cu proteine din lapte (GC Tooth Mousse) ne ajută să avem un zâmbet frumos zi de zi.