Cum pot fi tratati dinții ciobiți sau fracturați

Dacă ai avut ghinionul de a îți ciobi sau fractura un dinte, știi cât de neplăcut și dureros poate fi. Fie că s-a întâmplat în urma unei căzături, în timpul unei activități sportive sau chiar mușcând din ceva tare, e important să știi că există soluții pentru a remedia situația. Haide să descoperim împreună cele mai bune abordări.

1. Plombarea sau restaurarea compozită

Dacă dintele ciobit sau fracturat nu este foarte grav afectat, poate fi reparat printr-o simplă plombă. În cazul dinților frontali, o restaurare compozită (realizată dintr-un material asemănător cu cel al smalțului) poate fi utilizată pentru a reface forma și funcția dintelui.

2. Fațetele dentare

Dacă dintele fracturat este în partea frontală a gurii și necesită o restaurare estetică mai amplă, o fațetă dentară poate fi soluția ideală. Fațetele sunt foițe subțiri de ceramică sau compozit care se aplică pe suprafața frontală a dinților, oferind un aspect natural și protejând totodată dintele.

3. Coroanele dentare

Pentru fracturi mai severe, unde o mare parte a dintelui este afectată, o coroană dentară poate fi necesară. Coroanele acoperă întregul dinte, protejându-l de fracturi ulterioare și restabilind funcționalitatea sa.

4. Tratamentul de canal

Dacă fractura dintelui ajunge până la nervul acestuia, s-ar putea să fie necesar un tratament de canal. Acest procedeu elimină nervul afectat și țesutul înconjurător, după care dintele este sigilat și, de obicei, acoperit cu o coroană pentru protecție și restaurare.

5. Extracția dintelui

În cazuri extreme, unde dintele este prea grav afectat pentru a fi salvat, poate fi necesară extracția lui. Din fericire, există numeroase opțiuni pentru înlocuirea dinților extrași, precum implanturile, punțile sau protezele.

Sfaturi suplimentare

Dacă te afli în situația de a avea un dinte ciobit sau fracturat:

  • Contactează imediat dentistul.
  • Evită să muști sau să mesteci cu dintele afectat.
  • Dacă zona este dureroasă sau umflată, aplică gheață și ia medicamente antiinflamatoare, dacă nu există contraindicații.

Accidentele se pot întâmpla, dar e esențial să știi că, indiferent de gravitatea situației, există soluții pentru a te ajuta să îți recuperezi zâmbetul. La Crystal Dental Clinic, echipa noastră de profesioniști este gata să te ajute în orice situație și să te îndrume către cel mai potrivit tratament pentru tine.

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Achiziționează un Abonament Crystal
și poți câștiga:
  • 1x Volkswagen Taigo sau
  • 1x Voucher de 15.000 lei pentru un tratament SPARK sau
  • 5x Irigatoare orale OralB

Achiziționează un Abonament Crystal și poți câștiga:

1x Volkswagen Taigo

1x Voucher de 15.000 lei pentru

un tratament SPARK

5x Irigatoare orale OralB

Programări telefonice