Tratamente dentare

Profilaxie

Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.

Profilaxia dentară include următoarele aspecte

01

Igienizarea profesională

Medicul dentist sau igienistul dentar realizează îndepărtarea eficientă a tartrului (pietrei dentare) și a plăcii bacteriene de pe suprafețele dentare și din zona subgingivală. Această procedură, numită detartraj sau detartraj subgingival, ajută la prevenirea inflamației gingivale și a bolilor parodontale.

02

Periajul profesional

Medicul dentist sau igienistul dentar utilizează instrumente speciale și paste de profilaxie pentru a curăța și poliza suprafețele dentare, îndepărtând petele și placa bacteriană reziduală.

03

Sigilarea dinților

Se aplică un strat subțire de rășină plastică (sigiliu dentar) pe suprafețele de mestecare ale dinților posteriori (molari și premolari) pentru a crea o barieră de protecție împotriva plăcii bacteriene și a cariilor.

04

Fluorizarea

Aplicarea de fluorid, sub formă de gel, spumă sau lichid, pe suprafețele dentare pentru a întări smalțul dentar și a reduce riscul de carii. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului și la prevenirea demineralizării cauzate de acizii din placa bacteriană.

05

Educație și consiliere

Medicul dentist oferă pacienților informații și instrucțiuni cu privire la tehnici de igienă orală adecvate, alimentație sănătoasă, utilizarea corectă a aței dentare și a altor instrumente de igienă orală, precum și importanța vizitelor regulate la stomatolog.

Programează-te acum

Profilaxia dentară este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung și prevenirea problemelor orale.

Ești conștient că trebuie să
îți îngrijești dinții în fiecare zi
pentru a avea un zâmbet sănătos?

Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.

Profilaxia dentară are 2 roluri:

  • prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale
  • prevenirea evoluției cariei dentare și a bolii parodontale si a apariției complicațiilor

3 factori care influențează apariția
cariei dentare și a bolii parodontale:

1. Microbii și bacteriile

Este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii și bacteriile situate în placa dentară.

2. Alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați.

Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile în acizi printr-un proces numit fermentație acidă. Acizii vor distruge treptat smalțul și dentina cauzând apariția cariilor dentare. 

3. Calitatea țesuturilor

Cu cât smalțul și dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariției cariilor dentare. Există metode de profilaxie care au ca scop creșterea durității smalțului dentar

Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale.

Metode de profilaxie recomandate:

  • Igiena orală este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă. Dacă nu este îndepărtată prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar.
  • Controalele periodice sunt foarte importante pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni orale evoluează fără dureri mai ales în fazele inițiale; așadar, pacienții nu sunt conștienți de apariția lor până în momentul în care au progresat deja semnificativ.
  • Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului și plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
  • Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare ce a mai rămas după detartraj, precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor preîntâmpină stagnarea microbilor și a plăcii dentare.
  • Reducerea consumului de zaharuri și alimentele bogate în carbohidrați care sunt o sursă foarte bună pentru bacteriile din placa dentară.
  • Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalțului, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor.
  • Fumatul sau mestecatul tutunului și consumul de alcool influențează negativ sănătatea orală. Fumatul favorizează decolorarea dinților și stimulează acumularea plăcii dentare. În cazul fumătorilor, crește riscul apariției gingivitei, paradontozei și a cancerului oral.

Desfăşurarea profilaxiei în cabinet

Înainte de începerea propriu-zisă a igienizării dinţilor, se verifică cu ajutorul unor bureţei speciali impregnaţi cu revelator, gradul de depunere a plăcii/tartrului. Această verificare în cabinet ajută pacientul la cunoaşterea zonelor care trebuie curăţate riguros la periajul efectuat acasă.

Tartrul 

Este îndepărtat cu ajutorul unui aparat modern pe baza de ultrasunete ce are la bază o ansă metalică de diferite forme care ne ajută să dislocăm blocurile de tartru, atât cele supragingivale cât şi cele subgingivale.Toată procedura se bazează pe mişcările de vibraţie produse de ultrasunete, ce intră în contact cu suprafața blocului de tartru. Aceste vibraţii produc unde care determină blocul de tartru să se desprindă de suprafeţe, fără să afecteze structurile dentare sau gingivale. 

Periajul profesional 

Se realizează cu o periuţă circulară şi o pastă specială abrazivă. Procedura poate fi asemănată cu periajul realizat acasă cu o periuţă electrică. 

Air-flow-ul

Este un tratament profilactic, care ajută la o igienizare profesională completă (după periaj şi detartraj). Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer+apă+bicarbonat de sodiu, cu o presiune foarte mare, jetul fiind proiectat atât pe suprafeţele dentare, cât şi în zonele interdentare şi subgingivale (zone inaccesibile periajului manual).

În încheierea şedinţei de profilaxie în cabinet, se aplică geluri de protecţie cu fluor sau cu proteine din lapte, în funcţie de situaţia dentară, care se menţin pe dinţi minimum jumătate de oră (nu se clăteşte, mănâncă sau bea în acest interval de timp).

Programează-te acum pentru o ședință de profilaxie!

Sub microscop se pot realiza următoarele proceduri endodontice:

  • localizarea şi sigilarea perforaţiilor radiculare, reuşindu-se astfel un diagnostic cert, imposibil de identificat doar pe baza radiografiei. Astfel tratamentul poate fi efectuat corect, cu rezultate pe termen lung;
  • identificarea şi tratarea canalelor suplimentare sau cu forme neobişnuite, care tratate incorect pot deveni focare de infecţii;
  • identificarea şi îndepărtarea instrumentelor rupte din canale;
  • reintervenţii datorate unor manopere anterioare de o calitate scăzută. 

Folosirea microscopului în terapia endodontică elimină costurile mai mari provocate de refacerea tratamentelor de canal, aducând astfel pacientului o importantă economie de timp şi bani. Pe lângă microscop, pentru efectuarea unor tratamente de canal corecte, la Crystal Dental Clinic utilizăm tehnici şi aparatură de ultimă generaţie: 

  • instrumentar rotativ Protaper de la DENTSPLY Tulsa Dental
  • apex locator X-Smart Dual S de la DENTSPLY MAILLEFER
  • endomotor DENTSPLY
  • aparat de condesare verticală la cald Elements Obturation Unit de la SybronEndo
  • izolarea dintelui cu digă.

Ce zic pacienții noștri despre experiența cu noi?

Programează-te acum

Profilaxia dentară este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung și prevenirea problemelor orale.

PROFILAXIE - prețuri

TRATAMENT DENTAR PREȚ
Profilaxie profesional copil 295 LEI
Profilaxie profesional adolescent 360 LEI
Profilaxie profesional adult 495 LEI
Albire cu Lampă Zoom / laser 1 950 LEI
4.9
Based on 1033 reviews
powered by Google
Mihai
11:24 11 Feb 25
Recomand
Nicoleta N.
11:27 06 Feb 25
Experienta a fost una placuta,0 durere,0 stres totul explicat pana la orice mic detaliu inainte de dna Dr,preturi bune si calitate Top premium(ca la ultra all inclusive Turcia).Prima impresie, fetele de la receptie care te primesc cu caldura si foarte amabile iar dupa medicul,in cazul meu Dr Lorena Bican care are maini de aur.Procedura cu dna Dr a fost lipsita de durere,mi sa parut ca a durat putin(exita TV in cabinet) iar plombele arata dupa o perioada lunga de timp si nu a aparut nici o durere dupa.PS: cat despre profilaxii am facut nenumarate atat eu cat si baiatul meu ,am incercat aproape toti medicii igienisti care sunt super♥️.Urmeaza sedarea pentru sot,pentru ca el este mai temator .
ASOCIATIA FOTA V.
16:46 04 Feb 25
Buna ziua,Recomand cu mare drag aceasta clinica. Am intalnit o echipa bine pregatita si am fost indrumati pentru cele mai bune tratamente necesare copilului nostru cu autism. Am facut 3 interventii cu sedare profunda deoarece copilul nostru nu sta la o plomba, dar extractii si acum venim cu drag in procesul desensibilizarii, venim la periaj, consultatii si ne pregatim pentru viitor deoarece va avea nevoie de aparat ortodontic. Felicitari tuturor si multumim❤️
Andreea M.
14:23 29 Jan 25
După mai multe opinii medicale primite care sugerau ca singura opțiune este sa extrag 2 măsele, am ajuns, din fericire (si la momentul potrivit as putea spune), în cabinetul domnului Dr. Ciprian Ciornea, in mainile si in grija caruia mi-am si lasat cazul.Tratamentul propus a avut ca scop sa salvam cele 2 masele afectate astfel încât sa evitam sa ajungem la nefericita extractie. Dl. Doctor a realizat procedurile cu multa atenție si profesionalism în fiecare etapa de care s-a ocupat si a făcut tot ce a fost necesar si ce a tinut de dansul ca să ajungem la cel mai bun rezultat al tratamentului endodontic. Iar rezultatul a fost unul cu o evoluție favorabilă. Mulțumită profesionalismului, experienței si implicării dr. Doctor, cazul meu a avut, in cele din urma, un final fericit. Am reușit sa evitam extracția.:)Comunicarea pe toată durata a fost deosebit de clara si transparenta. Programările au decurs fără emoții sau frica, iar asta si datorita temperamentului calm al dl. Doctor Ciprian Ciornea, care acorda timp sa explice fiecare pas pe care urmează sa îl facă.Desigur, cuvinte de apreciere și mulțumire dl-ului Doctor Vlad Bujoreanu la care voi reveni cu siguranță pentru profilaxie. Am plecat cu cei mai curati dintisori după o programare de igienizare dentara, iar asta mulțumită atenției, profesionalismului si dedicarii dansului.Recomand clinica, spatiile sunt curate, locația este foarte accesibila, atmosfera mereu primitoare, dar ceea ce o face cu adevărat o alegere sunt medicii bine pregătiți.
Cristina Nicoleta D.
13:26 09 Jan 25
Excelentă experiență pentru copiii speriați de stomatolog. Acum venim de plăcere.
js_loader

Descoperă specialiștii în profilaxie
de la Crystal Dental Clinic

Dr. Bianca Tupiluși

Profilaxie

Vezi detalii medic

IG Ramona Ignătescu

Profilaxie

Vezi detalii medic

IG. Georgiana Rădiță

Profilaxie

Vezi detalii medic

Dr. Bianca Tupiluși

Profilaxie

Vezi detalii medic

IG Ramona Ignătescu

Profilaxie

Vezi detalii medic

IG. Georgiana Rădiță

Profilaxie

Vezi detalii medic

Articole din aceeași categorie:

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:30 – 14:30

Strada Olteni Nr. 10, Sector 3, București

Programări telefonice