Întrebări frecvente

1. De ce trebuie să plătesc consultație înainte, cu toate că eu știu diagnosticul?
Există mai multe motive: unul ar fi cel financiar, costuri pentru cabinet, chirie, lumină, sterilizare, etc. Un alt motiv ar fi pregatirea medicului. Cunoștințele provin in urma unor cursuri costisitoare, iar realizarea cazului, a informațiilor sunt considerate o manopera stomatologica si este esențială pentru realizarea planului de tratament.

2. De ce trebuie să merg la mai mulți medici și nu poate rezolva unul singur tot?
Precum la medicina generală și in domeniul stomatologic există specializari, deoarece un medic nu poate face totul perfect. Lucrând intr-un singur domeniu avem posibiliatea de a ne perfecționa pe domeniul nostru.

3. De ce îmi face asistentul igienist profilaxia și nu medicul?
Motivul este unul foarte simplu. Asistenții igieniști sunt asistenți dentari care au făcut cursuri de profilaxie asemenea medicilor specialiști.

4. De ce nu s-a respectat devizul și s-au mai adaugat/scos manopere?
Devizul pe care pacientul il primește la începutul tratamentului este un deviz care aproximează monoperele ce vor fi necesare. În timpul tratamentelor pot suferi modificari in funcție de situația clinică.

5. De ce trebuie să îmi fac endodonție, dacă urmează să îmi pun coroană?
Depinde de situatia clinică. Există situații când dintele se păstrează vital sub coroană. Există situații cand nervul este parțial mineralizat in urma intervențiilor suportate de dinte. Un astfel de nerv va evolua in urma inflamației normale produsă de șlefuirea dintelui. De aceea se va realiza tratamentul endo, înainte de realizarea coroanei, pentru a nu distruge noua coroană.

6. De ce trebuie coroană pe dintele tratat pe canal?
Odată cu nervul se îndepărtează și masa de vascularizație a dintelui. În consecință acută se dezhidratează. De asemenea dinții au pereții pierduți in urma cariei.

7. De ce îmi trebuie profilaxie înainte de intervențiile chirurgicale?
Înainte de realizarea oricărei manopere este vital să limităm pe cât posibil șansele de suprainfectare care ar putea proveni de la placa bacteriană sau pungi parodontale. Astfel facilităm vindecarea rapidă!

8. De ce trebuie să fac radiografii? Și de ce așa de multe? Câte pot face?
Există mai multe tipuri de investigații in funcție de caz. Este nevoie de radiografie pentru că altfel nu se poate vedea in interiorul osului. Radiațiile produse astăzi nu mai sunt atat de grave pe cat se consideră. Beneficiile pe care le aduce o radiografie depășește cu mult posibilele efecte secundare.

9. De ce nu puneți protecție pe tetieră?
Înainte de a intra in cabinet acesta se dezinfectează și se pune o protecție pe tetiera de unică folosință.

10. De ce trebuie să scot nervul dacă nu mă doare?
Nervul dentar este un țesut sensibil care trebuie să rămână intr-un mediu steril. De aceea atunci cand caria ajunge pana la nerv și este contuzionat, el trebuie scos. O altă situație când trebuie făcut tratament de canal este atunci cand se face in scop protetic.

11. De ce trebuie să fac profilaxie?
Tartrul duce în timp la apariția cariilor, a inflamațiilor gingivale si a bolii parodontale, motiv pentru care se recomandă igienizarea la cel putin șase luni. Pacienții cu gingivită, hipersensibilitatea dentară, pot resimti o ușoară durere. Se recomandă nurofen, paracetamol. 

12. De ce mi s-au inflamat gingiile după profilaxie?
Deoarece in urma indepărtării tartrului apare o inflamație normală care face parte din vindecarea gingiilor.

13. De ce nu mi s-au albit plombele/coroanele deși am făcut albire?
Deoarece materialele stomatologice nu iși modifică culoare in urma procesului de albire. Culoarea este data de un pigment produs în procesul respectiv. Se recomandă albirea cu o saptamană înaintea de rezolvarea obturațiilor de coroană dentară.

Nu găsești răspunsul dorit în lista întrebărilor?
Folosește formularul de aici și trimite-ne întrebarea ta!

Programări telefonice