Un procent de 6-8% din copii prezintă alergie la proteina laptelui sau intoleranță la lactoză, dintre aceștia 2% vor avea această alergie/intoleranță și în viața adultă.

În afară de simptomele de ordin general, cum ar fi durerile abdominale, flatulență, balonare, diaree, scaune apoase, diverse dermatite, copiii cu alergie la proteina din lapte sau intoleranță la lactoză prezintă și o incidență mai mare a cariilor dentare.

În apariția acestui fenomen intervin mai mulți factori:

  • Prin excluderea lactozei din alimentația copilului, sunt introduse alte substitute (suc de fructe) sau formule din soia care sunt îndulcite cu zahăr, iar mediul acid, favorizează apariția demineralizărilor;
  • Prin excluderea laptelui și a derivatelor din lapte, copilul nu mai primește o importantă sursă de calciu;
  • Evitarea pastelor de dinți ce conțin proteine din lapte de vacă cu efect remineralizant și utilizarea pastelor ce conțin mai mulți agenți de spălare;
  • Evitarea lactoferinei cu puternic efect antibacterian.

Conform unui studiu efectuat in Brazilia, în 2017, copiii cu alergie la proteina din lapte sau intoleranță la lactoza necesită în medie de 3,5 ori mai multe tratamente dentare, comparativ cu copiii fără alergii sau intoleranțe.

Sursa studiului: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30231171/
”Caries in children with lactose intolerance and cow’s milk protein allergy”
Suzely Adas Saliba Moimaz, Marcelo Augusto Amaral, Cléa Adas Saliba Garbin, Tânia Adas Saliba, Orlando Saliba

Soluții:

  1. Conștientizarea faptului că micuții cu alergie la proteina din lapte și intoleranță la lactoză fac parte dintr-un grup cu risc crescut la carie;
  2. Utilizarea pastelor de dinți cu fluor, apei de gură pe bază de clorhexidină;
  3. Consultațiile stomatologice periodice, igienizări profesionale;
  4. Utilizarea gelurilor speciale (fără proteină din lapte de vacă) de remineralizare, în cazul diagnosticului timpuriu al demineralizărilor.

Atenție!!! Cele mai multe geluri de remineralizare conțin proteine din lapte de vacă și sunt contraindicate pacienților alergici! A fost raportată apariția unei reacții alergice din cauza utilizării pastei de dinți în California, Statele Unite, provocând moartea unei fetițe de 11 ani. Ingredientele, conținute în pasta de dinți, suspectate ca o cauză a alergiilor sunt compușii proteici din lapte și anume recaldent sau fosfopeptidă de cazeină-fosfat de calciu amorf (CPP-ACP). Aceste materiale sunt folosite pentru pasta de dinți la pacienții care prezintă hipersensibilitate dentară cu rol de remineralizare. Recaldent este denumirea comercială a CPP-ACP, o proteină naturală găsită în laptele de vacă.

De ce poate să apară o reacție alergică atât de puternică (în cazul fetiței de 11 ani din California)?

  1. Cavitatea bucală este prima parte a tubului digestiv cu care alergenii iau contact;
  2. Cavitatea bucală, datorită vascularizației puternice, are cea mai mare rată de absorbție din corp, astfel alergenul va circula rapid prin fluxul sanguin în tot corpul;
  3. Copilul nu știe să își clătească gura cu apă și să scuipe, astfel încât va ingera o cantitate mare de produs.

Este vital să verificați ingredientele pastelor de dinți și a tuturor produselor cosmetice pe care le utilizează copilul dumneavoastră cu alergie la proteinele din lapte/intoleranță la lactoză.

Dr. Diana Spiridon
Programări telefonice