Tratamentul endodontic sub microscop

De foarte mult timp, specialiștii endodonți se lăudau că pot lucra legați la ochi deoarece nu este nimic de văzut în endodonție, dar introducerea microscopului operator ne-a arătat cât de multe avem de văzut în interiorul sistemului endodontic, dacă avem uneltele potrivite.

Deși era folosit încă din anii 1950 în alte domenii ale medicinei generale, precum oftalmologie, neurochirurgie, chirurgie vasculară sau otorinolaringologie (ORL), în stomatologie, microscopul operator a fost introdus abia la începutul anilor 1990 și de atunci a revoluționat endodonția și nu numai. Manopere care până atunci nu erau considerate posibile, au devenit comune oricărui endodont familiarizat cu lucrul sub microscop.

Tratamentul și retratamentul endodontic

Fără ajutorul microscopului, tratamentul endodontic se desfășoară orbește, bazându-ne doar pe sensibilitatea noastră tactilă, iar singura cale de a vedea în interiorul canalului este prin intermediul radiografiei retroalveolare sau tomografiei computerizate. De asemenea, problemele întâmpinate, cum ar fi calcificările, pragurile, acele rupte, perforațiile pot fi doar simțite și rareori rezolvate fără vizualizarea lor directă.

Cu ajutorul microscopului în schimb, orice problemă aflată în porțiunea dreaptă accesibilă a canalului radicular, poate fi vizualizată, adresată și, în final, putem oferi un prognostic mult mai bun.

Deși este indispensabilă în endodonție, radiografia retroalveolară ne oferă un număr limitat de informații: forma și numărul rădăcinilor, dimensiunea leziunilor periapicale, fracturi evidente,

eventuale instrumente rupte în canalul radicular sau prezența obturației de canal.

Microscopul operator ne oferă mult mai multe detalii care ne permit și un tratament endodontic corect, și anume putem:

•    vizualiza exact toate canalele și modul în care acestea pot fi accesate

•    identifica și întrerupe cursul fisurilor și astfel să le împiedicăm evoluția în eventuale fracturi

•    vizualiza pragurile și acele rupte, reușind să găsim o cale de a le aborda, îndeparta sau de a trece pe lângă ele

•    vizualiza și obtura perforațiile

•    să ne asigurăm că am curățat cât de mult posibil din sistemul endodontic înainte de realizarea obturației de canal

•    să ne asigurăm că obturația de canal este tridimensională și omogenă.

Restaurarea protetică

O altă parte a tratamentului endodontic este reprezentată de restaurarea coroanei distruse, cu ajutorul pivotului, după realizarea obturației de canal. Fără magnificatie, riscul de perforație este destul de mare, deoarece manopera presupune frezarea în interiorul canalului fără vizibilitate directă.

Utilizarea microscopului elimină acest risc, deoarece ne oferă atât o iluminare optimă, cât și vizibilitate directă și magnificație, putând urmări exact traiectul canalului, curăța cariile în totalitate și putem asigura o mai bună omogenitate a materialului de restaurare, evitând formarea bulelor de aer sau o condensare necorespunzătoare a compozitului. Chirurgia și domeniul endodonției chirurgicale a fost puternic îmbunătățit de utilizarea microscopului.

Astfel, rezecțiile apicale sunt mai puțin invazive, nu mai necesită o secționare generoasă din apexul rădăcinii și nici o secțiune angulată, putând realiza o cavitate retrogradă corectă, care să includă toate canalele, dar păstrând o dimensiune minimă a acesteia.

În unele cazuri în care dintele prezintă o coroană bine adaptată și pivot radicular, pentru a nu le îndepărta și distruge din substanța dentară sănătoasă rămasă, putem trata canalul radicular în întregime prin apex.

Atunci, ne putem întreba de ce nu folosesc toți medicii microscopul? În primul rând pentru că este foarte costisitor, iar investiția nu presupune doar achiziția unui microscop, ci și a multor alte aparate cu care se realizează tratamentul. De aceea, aceste costuri se regăsesc în costul mai mare al tratamentelor realizate la microscop.

În al doilea rând, lucrul la microscop necesită antrenament, mușchii oculari trebuie învățați să privească doar prin oculare, iar manualitatea este esențială, deoarece exceptând o parte din cazurile chirurgicale, la microscop se lucrează doar în oglindă. În prezent, nu există endodonție modernă fără microscop, deoarece, așa cum spune Dr. Gary Carr, un celebru medic endodont din Statele Unite ale Americii, nu putem trata ceea ce nu vedem.

Vrei să beneficiezi și tu de un tratament edodontic modern sub miscroscop? Programează-te pentru o consultație la unul dintre specialiștii noștri.

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Programări telefonice