Importanţa microscopului dentar în realizarea tratamentelor stomatologice

Microscopul dentar este utilizat încă de la începutul anilor 1990 în domeniul stomatologic, însă atunci când pacienţii ne trec pragul clinicii pentru tratamente dentare, se întreabă deseori, uitându-se la miscroscopul amplasat în apropierea scaunului dentar, ce reprezintă acesta şi la ce ajută mai exact instrumentul respectiv în medicina dentară.

Întrebarea nu este una întâmplătoare, desigur, având în vedere utilizarea destul de restrânsă a microscopului de către medicii dentişti, contrar nenumăratelor avantaje pe care acesta le oferă. Motivele pentru care medicii de la Crystal Dental Clinic aleg să utilizeze microscopul dentar în cadrul tratamentelor stomatologice sunt prezentate în cele ce urmează.

Înainte de orice, miscroscopul dentar ajută medicul să vizualizeze o imagine mult mai clară, chiar şi de  până la 24 de ori mai mare a zonei de lucru, faţă de ceea ce poate surprinde în mod obişnuit ochiul uman. Datorită magnificaţiei ajustabile şi a iluminării coaxiale, completate şi de izolarea dintelui de restul cavităţii bucale cu o folie din latex (sistem cu digă), miscroscopul oferă dentistului posibilitatea de a observa şi cele mai mici detalii în timpul tratamentului.

Deşi principala utilizare a acestuia obişnuia să fie în cadrul tratamentelor endodontice, cunoscute sub numele de tratamente de canal, tot mai mulţi medici se folosesc de microscop şi în celelalte ramuri de specialitate ale stomatologiei, pentru diagnosticul afecţiunilor şi finalizarea cât mai corectă a intervenţiilor terapeutice.

În ceea ce priveşte manoperele de terapie odontală (obturaţii dentare coronare, denumite frecvent “plombe”) şi protetice (coroane dentare, incrustaţii, punţi), miscroscopul creşte cu mult precizia şi succesul acestora printr-un tratament cât mai puţin invaziv.

Realizarea obturaţiilor din compozit cu ajutorul microscopului permit medicului:

  • să cureţe în totalitate caria dentară conservând astfel ţesuturile dentare sănătoase
  • să acceseze cele mai mici şi înguste zone afectate, dar fără să le instrumenteze şi pe cele proximale neafectate
  • să aplice şi să mânuiască cât mai corect materialul de obturat în cavitate
  • să finalizeze tratamentele odontale cu o finisare cât mai precisă.

Toate aceste aspecte asigură o restaurare funcţională şi estetică cu şanse foarte mici de recidivă a cariei. Atât în terapia odontală, cât şi în cea protetică, conservarea ţesuturilor dentare sănătoase reprezintă o necesitate, atunci când ne dorim prezenţa cât mai îndelungată a dinţilor pe arcadă. Acest fapt duce implicit la mai puţine probleme dentare şi parodontale şi la păstrarea unei cavităţi bucale sănătoase, atât funcţional, cât şi estetic.

Aşadar, microscopul dentar oferă numeroase avantaje în stomatologie, oferind diagnosticarea corectă a afecţiunilor, evitarea supra-tratamentelor la nivel dentar şi finalizarea cu succes a intervenţiilor, motiv pentru care utilizarea lui ar trebui să fie mult mai răspândită în cadrul clinicilor şi cabinetelor de specialitate. 

Vrei să beneficiezi şi tu de tratamente stomatologice la cele mai înalte standarde cu ajutorul microscopului dentar? Programează-te pentru o consultaţie la unul dintre specialiştii noştri.

Recomandări Crystal Dental Clinic:

Programări telefonice